Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Nenápadný vysokoškolský profesor Paul (Nicolas Cage) se ze dne na den začne objevovat ve snech milionů lidí po celém světě a stane se tak globální celebritou. Rázem se mu začnou plnit všechna jeho přání, ale také pozná, jak vysoká je cena slávy. Nicolas Cage podává životní herecký výkon v dokonale zábavné společenské satiře. (Aerofilms)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (286)

Arcadan 

všechny recenze uživatele

Skvělá premisa a Cage v excelentní kondici. Celou první polovinu jsem byl skoro nadšený, ale pak tomu spadne řetěz a Borgli začne bezradně tlačit na humor a „společenskou kritiku“ na první dobrou. Reklamy ve snech už jsou vyloženě cringe v nedobrém slova smyslu. Když se to snaží o vážnost, tak to bohužel moc nefunguje, protože Paul je postupně čím dál víc zástupná figurka než hrdina, na kterého by se dalo napojit. Kdyby to dělal Kaufman, tak to jde mnohem dál, říkal jsem si několikrát. Ale jako odpočinková záležitost velmi fajn! Jenom jsem čekal víc. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý a velmi originální nápad a Cage ve zcela atypické roli, která mu ovšem skvěle seděla a marně pátrám v paměti po filmu, kde se mi líbil víc. Velmi slušný bizárek, který funguje zejména ze začátku a postupem času mu bohužel rychle dochází dech. Jako kdyby tvůrci vůbec netušili, jak mají takhle dobrý nápad zakončit. Je to strašná škoda, protože takhle snímek bohužel vyznívá trošku do ztracena. Také mi nepřišlo ověřitelných několik dějových zvratů. Zejména jsem si zcela jistý tím, že by hlavnímu hrdinovi určitě neubraly na popularitě brutální sny - snad právě naopak. Takže celé to vyústění je velmi vycucané z prstu. Každopádně velice příjemný a extrémně originální film. To vždy rád ocením. [77 %] ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Sem tam se stane, že se i Nicolas Cage potká s rolí, která je jako stvořená pro jeho herecký projev. Tohle je přesně ten případ. Zábavná směs komedie, satiry a hororu sice má originální námět a dlouho oplývá řadou zábavných scén (např. erotická scéna mezi Cagem a Dylan Gelulou má pointu, jakou jsem rozhodně nečekal, jakkoli se tam hodí), ale nakonec se přece jen ukáže být nedotaženou. Škoda té bezzubé satiry a nevýrazného závěru, takže přinejlepším 70%. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Přiznávám bez mučení: velká očekávání, která jsem do filmu vkládal, zůstala z větší části nenaplněná. A mrzí mě to. Filmu jsem fandil, protože to vypadalo jako reminiscence na starší Gondryho filmy a trailery zároveň napovídaly i jistou souvislost se sociálně sžíravými kousky Rubena Östlunda. Výsledek nakonec není zlý: formanovské komediální trapno cáká z filmu každým coulem a právě takovou emoční působivost mají i některé scény v druhé půlce filmu, kde se černá komedie pomalu mění v psychologické peklo určené ústřední postavě. Největší problém ale zůstává "co tím chtěl vlastně režisér říct?" Některé pasáže mě coby diváka hned od počátku vedly k tomu, že můj odhad, že Borgli míří k společenské satiře, je správný, ale těchto pasáží je v celkové stopáži nakonec poskrovnu a pohříchu nemíří jedním směrem, takže rozmělňují svoje sdělení. Sociální sítě, mediální hysterie, využívání lidí jako marketingového produktu, postup po kariérním žebříčku... Všechna tato témata jsou ve snímku zastoupená a zesměšněna, ale vždy jen epizodicky. A samotný závěr filmu se jim všem elegantně vyhne a vytvoří mikrozápletku, která v zásadě vůbec nenavazuje na předchozí děj. Zkrátka - očekávání velká, ale dopadlo to jako vždycky. Což je škoda, zejm. s přihlédnutím ke skvělému Cageovi a (sic!) Michaelu Cerovi. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Satirická alegorie našeho světa má vše, v čem se nacházíme. Média, reklama, sociální sítě. Ta úžasná absurdita, kdy lidé viní toho, o kom se jim zdá, že mají špatné sny! Tedy nejprve mají skvělé, a tak se s Paula stane vyhledávaná hvězda, ovšem jakmile se z něj stane Freddy Krueger, propadá se na příčku nežádoucího vyvrhele. Samozřejmě větší bžunda by byla, kdyby se jako v Elm Street vše promítalo do skutečnosti, ale takhle je to nakonec lepší, páč je ukázáno, co dokáže člověk, když chce na někoho hodit své problémy. Ušetřena není ani omladina, co má ze všeho trauma a co by si nejspíš potřebovala nějaké ty skutečné hrůzy prožít, aby věděla, co to slovo znamená. Děsivá je Paulova bezmocnost, kdy si ani ve snech nemůže vyřídit účty s těmi, co ho napadají, jelikož zkrátka sny druhých ovládat nemůže. Nebo ano? A pak ty všudypřítomné mobily, bez nichž se někteří ani nenají... Talking Heads - City of Dreams. O dvě * lepší než Je mi ze sebe špatně. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (15)

  • Film obsahuje niekoľko odkazov na Davida Byrna zo skupiny Talking Heads a jeho neslávne známy obrovský oblek, ktorý mal na sebe v koncertnom filme Nerieš to! (1984). Okrem toho, záverečnou piesňou filmu je pieseň od Talking Heads „City of Dreams“. Tá istá pieseň je aj záverečnou piesňou k filmu Tak to bylo (1986), ktorý David Byrne režíroval a kde si zahral hlavnú rolu. (Arsenal83)
  • Nicolas Cage označil Ariho Astera za režiséra, s ktorým by chcel najviac spolupracovať. Tu sa stretli v kombinácii herec - producent a bol to práve Ari Aster, ktorý oslovil Cagea s ponukou hlavnej roly. (Arsenal83)

Související novinky

Nicolas Cage jako noirový Spider-Man?

Nicolas Cage jako noirový Spider-Man?

18.02.2024

Hvězdný Nicolas Cage nedávno zazářil v komedii To se mi snad zdá, zároveň se ale nechal slyšet, že plánuje svou filmovou kariéru i po tomto oslavovaném výkonu pověsit na hřebík a pouze dodělat… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Nicolas Cage plánuje skončit s herectvím

Nicolas Cage plánuje skončit s herectvím

04.12.2023

Matador s jedním zlatým oscarem na poličce za měsíc oslaví své šedesáté narozeniny. Na jeho herecké pažbě bychom našli úctyhodnou stovku filmů a nějaké drobné k tomu, a tak není divu, že přichází… (více)

Reklama

Reklama