Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden život je britský životopisný film o britském humanitárním pracovníkovi Nicholasi Wintonovi. Film sleduje Wintona, který se ohlíží za svou minulostí, kdy pomáhal skupinám židovských dětí v Němci okupovaném Československu, aby se mohly ukrýt a uprchnout v letech 1938-39, těsně před začátkem druhé světové války. (Vertical Entertainment)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (129)

Othello 

všechny recenze uživatele

O zfilmovaném příběhu Nicholase Wintona se dá říct především to, že už ho konečně máme za sebou. Nebylo pochyb, že bude zfilmován, bylo úplně jasné jak bude vypadat a všichni kdo film viděli, věděli předem jak/že se jim bude líbit. Ono totiž náměty o zapálených JEDINCÍCH, bezelstně zachraňující DĚTI před HOLOCAUSTEM se na zemi ležet logicky nenechávají. One Life splňuje takřka ve všem očekávání. Jedinou nadstavbou je očima odbočující Hopkins, jehož dilema jak naložit s dědictvím svých činů se projevuje v neustálém stařeckém těkání a mezislovnými berličkami, díky čemuž jeho postava působí životně. Ale obecně já nevim, ve světě vracejícím se k tradici etnických pogromů je samozřejmě pohodlnější hýčkat si představy o dobrých individuálech, kteří se v něm postaví na správnou stranu, abychom my nemuseli dělat nic, ale v současné době už je trochu irelevantní zbožně vzhlížet k těm, kteří se vzdorovali kdysi útlaku, když bychom měli spíš začít řešit, zdali se každý z nás na individuální rovině onou součástí útlaku nestáváme. Dnes totiž nežijeme ve světě Nicholase Wintona, ale ve světě The Zone of Interest. ()

BROKEN_ 

všechny recenze uživatele

Skvělý životopisný snímek o muži, který se snažil zachránit z Československa, co nejvíce židovských dětí před vypuknutí války. Film, který se Vám zaryje pod kůži a na konci nádherně dojme. V hlavní roli jako vždy vynikající Anthony Hopkins (můžu ho úplně všude). Je to poctivě natočený film, který filmařsky není ničím ohromující, ale jeho příběh je Tak nosný a silný, že vlastně hledat chyby na tomto filmu je úplně zbytečný. Kdo si chce užít silný příběh a ne pořád chodit na komiksovky a jiné blbosti, tak tohle musím doporučit. Za mě 9/10. "Ten, kdo zachrání jeden život, zachrání svět". ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

No ano, je to rutinní filmařina, které až příliš často působí televizním dojmem, ale ten příběh je natolik silný a pohlcující, že veškeré nedostatky snadno zastiňuje. Zároveň je to snad první film, u kterého jsem rád, že nebyl v některých aspektech intenzivnější, což platí především pro nástupy dětí do vlaků a loučení s rodiči. Herecky se filmu asi nedá nic vytknou a aby taky jo, když tu první housle hraje Hopkins, ale tady je třeba říct, že casting vyšel na jedničku. No a samotný závěr.....................ta scéna je notoricky známá, ale i tak platí, že kdo tu neuroní alespoň jedinou slzu, tak nemá srdce. Za mě důstojná pocta úžasnému člověku i jeho spolupracovníkům, kteří se na záchraně dětí podíleli. 90% ()

MnamBuchta 

všechny recenze uživatele

Velice povedený životopisný film, který mi znovu připomněl krásný příběh pana Nicholase Wintona, který díky svému dosahu a svým přátelům dokázal v období druhé světové války neuvěřitelné věci a ukázal celému světu co normální člověk dokáže. Film převypravuje celý jeho příběh moc pěkně a to vše se špetkou té Hollywoodské šablony. Anthony Hopkins a jeho mladší verze Johnny Flynn tu dokazují své herecké výkony na MAXIMUM a má milovaná Helena Bonham Carter tomu jen přidává. Osobně bych film v některých částech zkrátil, protože pohled na hrdinu jak několik minut chodí po domě či jeho zahradě mi přijde lehce zbytečné a osobně bych přidal více scén z období, kdy byl v Čechách. Velice doporučuji všem co příběh znali a i všem co neznali. 8/10 ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný snímek, který je především hereckým koncertem sira Hopkinse. Je velká škoda, že se režie neujal někdo lepší a nezdůraznil tak dramatičnost událostí. Co mě však mrzelo ještě víc, že tenhle film nenatočil český režisér. Proč se čekalo tak dlouho, než byl příběh Nicholase Wintona zfilmován? Každopádně díky i za toto ztvárnění. ()

Galerie (206)

Zajímavosti (13)

  • Behom natáčania filmu v Prahe si okoloidúci fotili Hlavní nádráží obvešané vlajkami s hákovým krížom a šíritelia konšpiračných teórií rozniesli po sociálnych sieťach hoax, že vlajky rozvešali ukrajinskí utečenci. (matthew.17)
  • Název odkazuje na citát: „Kdo zachrání jeden život, zachrání celý svět.“ Tato citace se také objevuje v Schindlerově seznamu (1993), kde bylo uvedeno, že pasáž pochází z židovského díla Talmud, mimo jiné se také objevuje v Koránu. (freelex)
  • Film sa natáčal v Prahe (Česká republika) a Londýne (Anglicko, Veľká Británia) od augusta do októbra 2022. (Arsenal83)

Související novinky

Čeká nás nový Nekonečný příběh

Čeká nás nový Nekonečný příběh

21.03.2024

Klasika se dočká nové adaptace. Německá novelka od Michaela Endeho, jež se navždy nesmazatelně zapsala do fantasy žánru a byla přeložena do 45 světových jazyků, byla poprvé přenesena na plátna kin v… (více)

Reklama

Reklama