Reklama

Reklama

Manželé Stodolovi

  • Slovensko Manželia Stodolovci (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jaroslav a Dana jsou mladý pár, který žije v poklidné vesnici, kde se všichni obyvatelé dobře znají. S vidinou snadno získaných peněz se rozhodnou okrást jejich osamělého starého souseda, kterého při tom Jaroslav zabije. K jejich překvapení policie přijme násilnou smrt důchodce skoro automaticky jako nešťastnou náhodu a dál se o případ nezajímá. To Stodolovi přivede k myšlence, že senioři jsou snadnými obětmi nejen pro drobné krádeže, ale i vraždy. Není cesty zpět, Daně se zalíbila moc nad jejími oběťmi a podivný dobrodružný pocit vítězství nad policií. Jaroslav se ocitá na křižovatce, kdy má šanci od Dany odejít, ale selhává a musí čelit následkům svých i jejích zločinů. Brutální vraždy úzce souvisely s jejich vztahem, jsou obrazem závislosti a vzájemné manipulace, z nichž ani jeden nemohl vyjít vítězně. (CinemArt)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (50)

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Áááále, tohle měl bejt viditelně seriál. A taky je tu vidět, že je to režisérova prvotina, takové začátečnické chyby. Tvůrci to ženou strašně moc dopředu, v podstatě je to jen souhr vražd, bez nějakého většího příběhu na pozadí. Stodolovi jako takové tu vlastně ani moc nepoznáme, potažmo se musíme smířit s tím, že je tu jasně stanoveno že Stodola je takovej vesnickej jouda, a Stodolová šílená manipulátorka, a to je vše, víc se o nich člověk nedozví, ani vlastně z jejich příběhu. A vlastně ani motivace k vraždám či jejich dalšímu zvrácenému chování. Opět je to vcelku slušně zahrané, ale nedokáže to prostě nějak vtáhnout či dostatečně šokovat. Když si přečtete článek o vraždách na Wikipedii, výjde vás to stejně, a ušetříte dost času. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Od Manželů Stodolových jsem si před projekcí sliboval rozhodně silnější filmový zážitek, jelikož příběh asi nejznámějšího páru sériových vrahů v sobě skýtal dost hutný materiál ke zpracování - přesto ale nelituji návštěvy kiny. Film je v první řadě vztahovým dramatem, v němž je "ladymacbethovská" Dana zobrazena jako manipulativní "mozek" všech hrůzných činů, zatímco Jaroslav je spíše hromotluckou loutkou a "rukami", které tyto činy páchají. Kriminální rovina hraje ve snímku spíše druhé housle - zde mě nejprve trochu překvapilo, že se jednotlivé vraždy odehrály jakoby "za oponou", což ale tvůrci v závěru napravili (ne že bych u filmů vyhledával explicitní násilí, nicméně zde mě to zprvu zarazilo). Lepší tři hvězdičky! ()

Reklama

jefff 

všechny recenze uživatele

Překvapivě pojatý film o jedné z nejhrůznějších dvojic v české historii. Tvůrci vsadili na psychologii obou protagonistů, kteří svou roli zvládli skvěle, zatímco kriminalistická linka je velmi upozaděna. Filmu ale podráží nohy určitá dějová topornost, kde chybí více napětí, silnějších scén. Já se ke konci neubránil zívání. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Prudce toxická romance vesnické Lady Macbeth a submisivního chlápka od vedle, který typově odkazuje k sociálnímu realismu, jaký mi tu chybí. Obě postavy, o něž se film opírá, mají navzdory atributu zrůdnosti až překvapivě mnoho vrstev a pokud by člověk zaujal cynický odstup, tak je to vlastně především příběh jednoho turbulentního manželství dominantní ženy a chlapa, který ji oddaně miluje, ale nezvládá. Ano, ocitáme se eticky na tenké hraně romantizace nepřijatelných postav, ale v téhle empatii není nic cheap, protože se odvíjí od dobré charakterové studie a precizně zvládnuté režie. Navíc dramaturgický switch do procedurálního popisu vražd v poslední třetině výtečně zafunguje jako kontrast k "romantické linii". Výkon Lucie Žáčkové je jeden z nejlepších, jaké tu byly po revoluci k vidění a fungující chemie se zvláštně měkkým Janem Hájkem je alfou omegou celého filmu. Stodolovi jsou česká odpověď na Dahmera, pro mě nejsuverénnější tuzemský film za dlouho. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Možno niekto bude sklamaný, že nevidel klasickú českú "chcípácku" sociálnu drámu, ďalšiemu bude chýbať kriminálne vyšetrovanie a iní zase neznesú absenciu akéhokoľvek kladného hrdinu, čo by sa v tomto prípade rovnalo dôležitej postave policajta, na tú ale zabudnite. Ono to skôr pôsobí ako rumunská nová vlna, ale najmä ako film vymykajúci sa zavedeným českým filmovým štandardom. Motivácie, myšlienky a pocity postáv sú vyjadrené viac výrazmi tvári a najmä činmi, než by sa tu niekto zbytočne vykecával a všetko by tak doslovne cpal divákom do hlavy. Chyby by sa našli, napríklad pri istom dôležitom zlome by sa nejaké informácie navyše zišli, ale film si vystačí so sebou aj v podobe, v akej bol vyslaný do sveta. Lucie Žáčková je perfektná, budete jej istým spôsobom držať palce, aj keď silou mocou nebudete chcieť. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (6)

  • Film podpořil Státní fond kinematografie částkou 7,5 milionů korun. (SONY_)
  • Film je fikce, která pracuje s některými momenty skutečného příběhu Stodolových, podrobnosti jsou ale vyfabulované. (CinemArt)

Reklama

Reklama