Kaple sv. Václava a sv. Izidora – zájmový bod č. 16

Kaple s barevnými vitrážemi, z nichž největší představuje zdejšího patrona sv. Václava.

Výstavbu kaple iniciovali v roce 1937 zdejší farníci. Ještě před tím uskutečnili mezi sebou a občany okolních obcí sbírku, která pokryla náklady na výstavbu kaple z více než poloviny – z potřebných 60 000 korun vybrali věřící 35 000 K. Výstavba trvala 4 roky. Kaple měla být původně zasvěcena svatému Izidorovi, patronovi zemědělců. Tak to nejspíše zamýšlel otec současného správce kaple Pavla Oulehly, František Oulehla, který byl během období protektorátu hrbovským starostou. 12. září 1941 však byla kaple slavnostně zasvěcena doktorem Karlem Skoupým z brněnského alumnátu svatému Václavovi, který jako jediný světec byl protektorátní mocí povolen. Tehdy byly také posvěceny a poprvé se rozezněly dva zvony, které byly do té doby zakopány v čísle 23 u Františka Doležala. Zvony však byly hned v následujícím roce na příkaz německé okupační moci roztaveny pro vojenské účely. Nové zvony získala kaple až v roce 1970. Socha v levém výklenku zachycuje sv. Izidora, socha v pravém zobrazuje Pannu Marii Lurdskou. Dominantou kaple je velká barevná vitráž nad oltářním stolem, která zobrazuje svatého Václava v podobě jezdce s kopím v ruce. Autorem vitráže byl J. Říha z Brna. Po stranách kaple jsou navíc instalovány dvě malé vitráže, v okénku nalevo od oltáře je zobrazen věrozvěst Konstantin, v pravém okénku pak věrozvěst Metoděj.
Ve vstupním portále je možné na pravé straně vidět základní kámen, který nese nápis 1937 – 1941, tedy připomíná období výstavby kaple.
Na levé straně je pak instalována pamětní deska věnovaná hrbovskému rodákovi pplk. Karlu Novotnému. Karel Novotný byl českým pilotem britské 311. bombardovací perutě Royal Air Force. Při návratu z bojové akce však při havárii svého stroje zahynul. Po smrti byl Karel Novotný vyznamenán Československým válečným křížem, druhou medailí za chrabrost a povýšen na nadporučíka letectva. 29. května 1991 byl v rámci rehabilitace povýšen do hodnosti podplukovníka letectva in memoriam. Ostatky Karla Novotného a dalších členů jeho posádky, společně s dalšími šesti sty padlých vojáků 2. světové války, byly uloženy na vojenském hřbitově v Anglii na Weston Mill Cemetery v Plymouthu.