Štěpánkova (Křečkova) kaplička – zájmový bod č. 17

Stojí na úpatí kopce Strážnice 569 m n.m. (dnes Hrbovský vrch), který kdysi získal své jméno pravděpodobně proto, že byla odsud v historii hlídána kupecká cesta spojující Čechy a Moravu. V okolí se kopců s názvem Strážnice nachází více. Za příznivých klimatickým podmínek lze odsud spatřit zámek v Náměšti n. Osl., 8 kostelních věží a přes 40 obcí od Rudy po Jiříkovice a od Pavlínova po novoměstské Studnice.

Kapličku nechal postavit Vavřinec Štěpánek na památku toho, že jeho statek (dům č. p. 1) byl uchráněn před ohněm, který v roce 1765 zlikvidoval všechny domy v Hrbově. Kapličce se nyní říká Křečkova podle posledního člena rodu a zároveň majitele stavení č.p. 1, který o kapličku pečoval. Hrbovský sedlák Václav Křeček byl v roce 1955 zatčen příslušníky Veřejné bezpečnosti na příkaz okresního prokurátora, obžalován a krátce po odvolání se k jihlavskému krajskému soudu zemřel ve vazební věznici v Praze na Pankráci. Jednalo se o vykonstruovaný soudní proces v rámci „Akce K" (Kulak).
Opustíte-li naučnou stezku a vydáte se Strážnicemi, tedy kolem Hrbovského vrchu dojdete na cestu k Uhřínovu (tzv. stará dálnice), kde se naproti vodojemu nachází malá studánka. Podle pověsti v dobách, kdy krajem táhli Prusové, mířil protivník na jednoho z nich až od Nového Telečkova a zastřelil ho. Od té doby na tom místě po většinu roku natéká do studánky voda.
Pramen vyvěrá zpod stromu na okraji lesní cesty nad silnicí. Během léta bývá téměř neznatelný, pramen však zesílí vždy na jaře a na podzim.