Oslavice – zájmový bod č. 8

První zmínka o vesnici je z roku 1320, kdy se připomíná Budivoj z Oslavice a Ermila, jeho manželka. Kolem roku 1355 náležela částí pánům z Moštišť. Do historie se zapsali zejména Jan z Lomnice se synem Václavem, kdy roku 1447 přiznali obci významné právo odúmrtě. V této době již měli oslavičtí vrchnost v Meziříčí.

V obci nalezneme několik drobných památek místního významu. Nejstarší z nich je smírčí kříž snad středověkého původu, v obci a jejím okolí obce se nachází 5 historických křížů. Z 19. století pochází kaple patronky obce sv. Anny se sochou Sv. Mikuláše a zvonkem P. Marie. Kaple Božího milosrdenství je stavbou novodobou.

Škola byla založena před rokem 1750. Dnes stojí více jak 100 -letá budova školy na č. p. 67.

Zdejší radnice disponovala v minulosti obecní i rychtářskou pečetí. Obě lze datovat přibližně do závěru 18. století. Obecní pečeť s opisem VUBETZ VOSLAVITZE nese obraz jezdce na koni, snad s mečem či kopím, obraz je však nejasný. (ve staré Vlastivědě moravské je jezdec označován za sv. Jiří). Velmi pozoruhodná a opravdu unikátní je pečeť rychtářská s opisem SAUD. WOSLAWICZKI s obrazem osla s blíže neurčitou rostlinou v tlamě.