1. Úvodní stránka
  2. Poznej Velké Meziříčí
  3. Zajímavosti z města
  4. Osobnosti
  5. Světově proslulý neuropsychiatr rodákem z Velkého Meziříčí MUDr. Arnold Pick

Světově proslulý neuropsychiatr rodákem z Velkého Meziříčí MUDr. Arnold Pick

Narodil se 20. července 1851 v domě č. p. 402 na rohu ulic Zámecká a Hornoměstská. Rodina byla židovská a mluvilo se v ní německy.
Vystudoval medicínu na vídeňské univerzitě, kde roku 1875 získal doktorát. Krátce působil v Berlíně, ale pak zakotvil v Praze. Na pražské německé univerzitě se stal nejdříve docentem psychiatrie a neurologie (1878), v roce 1886 pak byl jmenován profesorem psychiatrie a přednostou psychiatrické kliniky. Současně byl v letech 1880 – 1886 ředitelem nového zemského ústavu pro choromyslné v Dobřanech.
Seznam jeho odborných článků a knih by byl značně rozsáhlý. Ve svém výzkumu se zabýval především demencí a popsal některá onemocnění. Degenerativní onemocnění mozku, jež popsal, je po něm pojmenováno „Morbus Pick".
Doktor Pick byl inteligentní, zásadový, důstojný a kulturní člověk, jehož současníci označují za velice skromného a přátelského. K rozsáhlému okruhu jeho přátel patřili nejen lékaři, ale i filozofové, filologové, právníci či fyzikové. Dopisoval si s mnoha významnými osobnostmi své doby. V průběhu svého života shromáždil obrovskou knihovnu, byl také velkým milovníkem hudby. Zemřel ve věku 73 let dne 4. 4. 1924 po operaci močových kamenů a byl pochován na novém židovském hřbitově v Praze.
Arnold Pick je uznáván jako nejvýznamnější neuropsychiatr, který žil v našich zemích. Na jeho počest uděluje odborný časopis Neurologie pro praxi každoročně cenu Arnolda Picka za nejlepší prakticky zaměřenou publikaci v oblasti neurologie.

Ripp