Stavitel a kronikář Vilibald Vinš

Narodil se ve Velkém Meziříčí 7. července 1812 v domě čp. 9 na ulici Komenského. Tento dům patřil kdysi pánům z Kozlova, kteří jej po požáru roku 1547 vystavěli v renesanční podobě. Tak ho pamatoval i malý Vilibald. Když vyrostl, stal se zednickým mistrem. V roce 1844 převzal rodný dům a v roce 1855 jej přestavěl. Tím zrušil původní renesanční podobu, kterou nahradil moderní fasádou.

Ve vzhledu města po něm zůstala ještě jedna připomínka. V roce 1883 prorazili zedníci pod jeho vedením pod kostelní věží dnešní hlavní vchod do kostela. Do té doby byl hlavní vchod ze strany.

O svém životě napsal kroniku, kde popisuje také dopad prusko-rakouské války v roce 1866 na naše město. Zmiňuje se zde i o národní gardě, ustavené v roce 1848:
„Měli jsme modrý stejnokroj (uniform) s červenými výložky, čáky s vlasnovým chvostem; zbroj byla puška s bodákem. Šavle mně břinkala od paty, pod nosem kníry. Měli jsme svou kapelu (bandu), bubny a prapor. ... Ta národní stráž byla snad z dobrého úmyslu nařízena; bylo by to heské, ale bez kázně není bázně. Výlety a radovánky se stíhaly a jak udeřil na buben, každý opustil svou práci a běžel jako blázen. Ženy měly s mužemi domácí vojnu. Mnozí nadělali dluhy a naučili se chlastati. A konečně jsme složili zbraň a bylo po radosti."

Vilibald Vinš byl celkem dvakrát ženat, první manželka se jmenovala Antonie, druhou Terezii si vzal v roce 1891. Zemřel 27. 3. 1896 ve Velkém Meziříčí a je pochován na starém hřbitově. Jeho žena se pak provdala za Jana Šmída, kterého rovněž přežila. Dům koupil roku 1922 řezník Alois Grec.

Ripp