1. Úvodní stránka
  2. Poznej Velké Meziříčí
  3. Zajímavosti z města
  4. Osobnosti
  5. Profesor Josef Bouček – mineralog i básník

Profesor Josef Bouček – mineralog i básník

V dobách, kdy maturitu neměl každý, a absolvent gymnázia už byl považován za vzdělance, měla většina profesorů tohoto ústavu nezapomenutelné charisma. Patřil mezi ně i Josef Bouček.

Narodil se 6. října 1892 v Držkově (okres Jablonec nad Nisou) a už v mládí ho zaujaly minerály hojně se vyskytující v okolí Turnova. Po studiu gymnázia v Jičíně a absolvování přírodovědecké fakulty Karlovy univerzity se vydal na pedagogickou dráhu.

Na velkomeziříčském gymnáziu působil v letech 1921 – 1954 jako profesor přírodopisu a zeměpisu. Se svými oblíbenými obory seznamoval blíže i studenty. Ve škole založil botanickou zahradu, kde se učili poznávat rostliny. Mnohem více je však lákaly panem profesorem organizované výlety do nalezišť minerálů v okolí Velkého Meziříčí, ať už to byly Bory a Cyrilov, Bochovice či Hostákov.

Profesor Bouček byl uznávaný mineralog, který napsal také několik článků o nerostech na Velkomeziříčsku. K jeho dalším zálibám patřila filatelie a příležitostně psal i básně. Tento všestranný člověk zemřel 9. června 1972.

Ripp