Meziříčský rodák Jiří Marek

16. února 1993 zemřel v Brně velkomeziříčský rodák, akademický sochař Jiří Marek.

Narodil se 16. ledna 1914 ve Velkém Meziříčí, kde žil až do poloviny dvacátého století. Po absolvování sochařsko-kamenické školy v Hořicích vystudoval Akademii výtvarných umění v Praze, kde byl žákem prof. B. Kafky. Po druhé světové válce přesídlil do Brna, kde bydlel v domě svého přítele architekta Bohuslava Fuchse.

Jeho dílo je tematicky velmi rozsáhlé a můžeme se s ním setkat po celé Moravě. Zatímco ve třicátých letech vytvořil několik pomníků T. G. Masaryka (Křižanov, Velká Bíteš, Budišov), po válce byl autorem řady pomníků padlým ve Velkém Meziříčí i okolí. Vedle budovatelských plastik vytvořil i řadu prací se sakrálními náměty nebo pomníky osobností na brněnských hřbitovech (např. B. Fuchs, Jiří Mahen). Jeho monumentálním dílem je křížová cesta na brněnském Petrově, kterou po několika desetiletích definitivně dokončil nedlouho před svou smrtí.

Zabýval se spojením architektury se sochařským dílem. Pro oživení sídlišť a obchodních domů vytvořil řadu personifikací řek i přírody (Dyje, Morava, Vysočina). Jeho oblíbeným tématem bylo také divadlo a hudba (Liška Bystrouška, Mim, Hudba, Sonáta). Za svoje dílo obdržel v roce 1987 titul zasloužilý umělec.

Ve Velkém Meziříčí vytvořil např. portál hlavního vchodu do kostela sv. Mikuláše, pomníky padlým u řek Oslavy a Balinky, či pamětní desky rodáků (prof. František Záviška, gen. Jiří Jaroš). Pamětníci si možná vzpomenou také na jeho sousoší Mateřství, jež bylo umístěno na střeše vstupní haly Domu zdraví. V letech 1995-2005 byla v meziříčském muzeu instalována výstava z jeho díla.

V sochařské profesi pokračuje jeho dcera Dana Marková i vnuk Jiří Marek.

Ripp