Učitel, mineralog a muzejník Karel Kořínek

Karel Kořínek se narodil 29. března 1873 v Dobrušce, ale rodiče se brzy přestěhovali, takže mládí prožil v Třebíči, kde jeho otec pracoval jako dělník v továrně na obuv. Po studiu klasického gymnázia absolvoval učitelský ústav v Brně a vydal se na učitelskou dráhu.

Působil na Velkomeziříčsku, kde postupně vystřídal školy v Borech, Radostíně nad Oslavou, Rudě, Velké Bíteši a od roku 1910 ve Velkém Meziříčí. V letech 1923-34 zde byl ředitelem dívčí měšťanské školy.

Již během svého působení v Borech se začal zajímat o minerály a v tomto oboru se stal uznávaným znalcem. Spolupracoval také s dalším mineralogem a meziříčským rodákem MUDr. Brunem Kučerou. Ve dvacátých letech 20. století působil jako tajemník velkomeziříčského muzea a stal se správcem jeho mineralogické sbírky. Sbírku dále rozšiřoval a zkvalitňoval.

Kromě publikační činnosti se zaměřením na mineralogii se zajímal i o historii. Nákladem učitelského spolku Budeč vydal v letech 1931-36 deset sešitů Vlastivědy Velkomeziříčska pro školu a dům, jejímž byl spoluautorem. Kromě článků o přírodě, zemědělství a hospodářství do ní napsal také historii Velkobítešska. Publikoval rovněž ve vlastivědném časopise Od Horácka k Podyjí a psal příspěvky do Velkomeziříčska.

Ripp