1. Úvodní stránka
  2. Poznej Velké Meziříčí
  3. Zajímavosti z města
  4. Osobnosti
  5. Spisovatelka Františka Stránecká se narodila v Meziříčí

Spisovatelka Františka Stránecká se narodila v Meziříčí

27. 5. 1888 zemřela v Brně Františka Kerschnerová, manželka rady vrchního zemského soudu. Tato připomínka dnes v jejím rodišti Velkém Meziříčí žádný ohlas nevyvolá. Dokonce si myslím, že většina dnešních obyvatel města nečetla nic ani od spisovatelky Františky Stránecké, ačkoli znají ulici po ní pojmenovanou. Přesto považuji za vhodné ji připomenout.

Františka se narodila 9. března 1839 ve Velkém Meziříčí do rodiny zámeckého purkrabího Františka Všetečky a jeho manželky Kateřiny, rozené Veselé. V roce 1848 se rodina přestěhovala na zámeček do nedaleké Stránecké Zhoři, kde se otec stal hospodářským správcem. Podle této obce si později Františka zvolila pseudonym.

Jako dcera vrchnostenského úředníka získala Františka kvalitnější vzdělání, než by jako dívka mohla v tehdejší době dosáhnout ve škole. Do rodiny docházel meziříčský vlastenecký kněz, P. Jan Havlíček, který děti soukromě vyučoval. Její bratr Karel Všetečka pracoval nejdříve stejně jako otec u knížete Lobkowicze ve Velkém Meziříčí, v letech 1867 – 1873 byl ředitelem zdejší nově založené rolnické školy. Františka se v 16 letech provdala za soudního adjunkta Ignáce Kerschnera. Nejdříve žili v Uhrách, později v Uherském Hradišti a od roku 1874 v Brně. Měli spolu 3 děti.

Stránecká byla známa jako spisovatelka a národopisná pracovnice. Nechávala si vyprávět pohádky, které pak literárně zpracovávala. Psala též povídky ze života venkovského lidu, na nichž je cenné především podrobné zachycení národopisných detailů. V době pobytu v Brně se zapojila do činnosti brněnského ženského spolku Vesna. Svoje práce otiskovala především v novinách a časopisech. Některé z jejích příběhů se odehrávají v okolí Velkého Meziříčí a Stránecké Zhoři. Spisovatel a publicista Jan Herben ji nazval „moravská Božena Němcová".

Františka Stránecká je pohřbena v Brně na ústředním hřbitově. Na jejím rodném domě na Zámeckých schodech byla v roce 1959 odhalena pamětní deska s bustou. Její jméno nese také jedna z velkomeziříčských ulic.

Ripp