Rudolf Skopec st., fotograf Velkomeziříčska

Narodil se 7. září 1879 v Brně, kde byl jeho otec soudním úředníkem. Ve Velkém Meziříčí pracoval jako účetní u firmy Antonín Jelínek. V srpnu 1909 získal živnostenské oprávnění pro fotografování, ale vlastní fotografickou praxi zahájil až v roce 1913. Ateliér si zřídil v Radnické (tehdy Palackého)ulici v domě č. p. 36. Zde působil dvě desítky let. Po úpravách Vrchovecké (tehdy Tyršovy) ulice na počátku třicátých let přesunul Rudolf Skopec svůj ateliér do domu č. p. 50 vedle lékárny, kde také bydlel. Zemřel 23. června 1948 ve Velkém Meziříčí a je pochován na novém hřbitově.

Stejně jako každý fotograf té doby byl i Rudolf Skopec autorem velkého množství portrétních fotografií. Pro jeho tvorbu jsou však typické především snímky různých zákoutí města i okolních vesnic, z nichž vytvořil stovky pohlednic. O jejich rozmanitosti vypovídá kniha Miloslava Fialky „Velkomeziříčsko na starých pohlednicích z atelieru fotografa Rudolfa Skopce", která vyšla v roce 2011.

Že jablko nepadá daleko od stromu, dokazuje jeho stejnojmenný syn (1913-1975). Vyučil se v otcově ateliéru, později vystudoval vysokou školu a stal se uznávaným odborníkem. Vedle vlastní tvorby byl především teoretikem, věnoval se historii fotografie a své zkušenosti předával studentům Státní grafické školy i FAMU. Byl také autorem odborných publikací. Také potomci z dalších dvou generací se věnují fotografii.

Ripp