1. Úvodní stránka
  2. Poznej Velké Meziříčí
  3. Zajímavosti z města
  4. Osobnosti
  5. Renesanční lékař Adam Huber Meziříčský z Riesenpachu

Renesanční lékař Adam Huber Meziříčský z Riesenpachu

Narodil se 3. února 1546 ve Velkém Meziříčí jako Adam Hubený. Jeho otec byl soukeník. Nadaný chlapec byl poslán na studia a tam si podle dobové praxe pozměnil jméno, aby se lépe vyslovovalo v jiných jazycích. Studoval na univerzitě ve Wittenbergu, pak byl vychovatelem synů zemřelého meziříčského pána Zikmunda Heldta z Kementu. Pro jejich matku Alenu Meziříčskou vypracoval školní řád pro nově zřízené šlechtické luteránské gymnázium.

Později znovu pokračoval ve studiu na zahraničních univerzitách a získal i titul doktora medicíny. Působil jako městský lékař v Litoměřicích, pak se přestěhoval do Prahy, kde byl univerzitním profesorem, děkanem filozofické fakulty, v letech 1612-13 dokonce rektorem Karlovy univerzity. Přitom vykonával lékařskou praxi a věnoval se i dalším činnostem. Po smrti Tadeáše Hájka z Hájku se stal roku 1600 osobním lékařem císaře Rudolfa II.

Adam Huber také psal i překládal odbornou literaturu. V roce 1587 přeložil z latiny zdravotní encyklopedii dánského lékaře Hendrycha Rankovia, která vyšla pod názvem Regiment zdraví. O její oblíbenosti a nadčasovosti svědčí to, že byla vydávána ještě v 18. století. Roku 1596 vydal Daniel Adam z Veleslavína Matthioliho herbář, na jehož překladu spolu s ním pracoval také Adam Huber. Ten doplnil známou knihu o další rostliny, především exotické (např. kaktusy). Vydával také tehdy oblíbené hvězdářské kalendáře a minucí (rozepsání dnů vhodných pro pouštění žilou, doplněných pranostikami). Psal i verše. Práce psal v latině i češtině.

Roku 1578 byl Adam Huber povýšen do šlechtického stavu s predikátem z Riesenpachu. Zemřel v Praze dne 23. 6. 1613 po záchvatu mrtvice. Od smrti tohoto významného meziříčského rodáka letos uplynulo 400 let.
Ripp