1. Úvodní stránka
  2. Poznej Velké Meziříčí
  3. Zajímavosti z města
  4. Osobnosti
  5. Antonín Večeř – odborný učitel a zakladatel velkomeziříčského muzea

Antonín Večeř – odborný učitel a zakladatel velkomeziříčského muzea

Před sto šedesáti lety, 31. května 1853, se v Šilperku (dnes Štíty) na Šumpersku narodil ing. Antonín Večeř. Po maturitě na reálce v Litomyšli studoval v letech 1872 – 1877 na české technice v Praze. Po ukončení studií se mu nepodařilo získat místo v továrně, proto se rozhodl pro učitelskou dráhu. Krátce působil jako suplent na učitelském ústavu v Brně a od roku 1878 přešel na rolnickou školu do Velkého Meziříčí, kde vyučoval technické předměty. Pro potřebu výuky napsal několik učebnic. (Fyzika pro školy hospodářské (1884), Měřictví výkonné (1893), Arithmetika pro školy hospodářské) Byl také spolupracovníkem Ottova slovníku naučného, pro který zpracoval některá hesla.

Po svém příchodu do našeho města se aktivně účastnil veřejného života. Pracoval v místním odboru Národní jednoty pro jihozápadní Moravu, v Sokole, Měšťanské besedě a dalších spolcích. Zasloužil se o zřízení první tělocvičny Sokola na Obecníku v roce 1889. V letech 1901 – 1919 byl členem městského zastupitelstva, v letech 1918 – 1933 předsedou místní školní rady. V roce 1919 byl jedním ze zakladatelů týdeníku Velkomeziříčsko.

Jako jednatel hospodářsko-průmyslové a národopisné krajské výstavy, která se konala v Meziříčí roku 1893, shromáždil pro výstavu řadu lidových předmětů. Podílel se také na tvorbě expozice Horácka na Českoslovanské národopisné výstavě v Praze 1895. Předměty shromážděné k tomuto účelu se později jeho zásluhou staly základem velkomeziříčského muzea. V souladu s tehdejšími požadavky, aby poznání historie a národopisu napomáhalo rozvoji průmyslové výroby, zhotovoval pro studijní účely přesné kopie, výkresy a náčrtky sbírkových předmětů.

Ing. Večeř zemřel 14. února 1941 a byl pohřben v nové části Starého hřbitova, nedaleko hrobu starosty P. Procházky.

Ripp