Zakladatel hasičských spolků Titus Krška

Titus Krška se narodil 12. srpna 1842 v Třebíči jako nejmladší z devíti dětí řezníka Františka Kršky a jeho manželky Anny. V uvádění data jeho narození existují nesrovnalosti. Na náhrobku je uvedeno 11. 12. 1841, ve Wikipedii 1. 8. 1842. Křestní matrika narozených pro třebíčskou farnost sv. Martina však uvádí datum narození 12. 8. 1842. Následujícího dne byl chlapec pokřtěn.

Začal sice studovat jihlavskou reálku, když ale po absolvování prvního ročníku zemřel jeho otec, musel nechat studia a živit se sám. Stal se písařem na třebíčském hejtmanství, u okresního soudu i v advokátní kanceláři.

V roce 1870 se přestěhoval do Velkého Meziříčí, kam se už předtím přiženil jeho starší bratr Eduard do hostince u Zlatého lva. Titus nastoupil jako úředník na meziříčskou radnici, později se stal městským tajemníkem.

Jeho zásluhou byla brzy zřízena Městská spořitelna, jejíž provoz byl zahájen 1. února 1872. Sídlo spořitelny bylo zpočátku v obecní kanceláři na radnici a její agendu vedli obecní úředníci Krška a Klusáček kromě své běžné činnosti. Teprve v roce 1884 se městská spořitelna přestěhovala na Obecník do samostatných prostor.

Mezitím však Krška pod vlivem pomlouvačné kampaně svých odpůrců z radnice odešel a zřídil si továrnu na Novosadech. Jeho hlavním výrobním artiklem byly podpatky, které se vyráběly z odpadů kůže. Příležitostně vyráběl také vázání na lyže pro velkomeziříčské průkopníky lyžování z Klubu velocipedistů. Po jeho smrti továrna zanikla a v roce 1907 se do uvolněných prostor nastěhovala Vávrova strojírna. Dnes na tom místě stojí obchodní dům Kotvička.

Již v Třebíči založil Krška roku 1869 český hasičský sbor, po jeho odchodu do Meziříčí se však vedení spolku změnilo na německé. Ve Velkém Meziříčí tak roku 1871 zřídil první český sbor dobrovolných hasičů na Moravě. Náčelníkem sboru se stal sám, starostou byl jeho starší bratr Eduard. Podle příkladu Velkého Meziříčí pak vznikaly hasičské spolky v mnoha městech i obcích.

Titus Krška byl autorem několika technických vynálezů (hadicová spojka, posunovací žebřík, kotvice na vytahování hadic) a odborných publikací pro činnost hasičů. Podle vojenského vzoru vytvořil české hasičské názvosloví a povely, užívané dodnes. Od roku 1892 vydával první hasičský časopis Ochrana hasičská a roku 1898 vydal monumentální Hasičskou kroniku. Zasloužil se také o vznik hasičské pojišťovny. Jeho přičiněním byla v roce 1875 založena ústřední jednota hasičů na Moravě, jejímž prvním starostou byl zvolen.

Po svém příchodu do Meziříčí v roce 1870 se Titus Krška zapojil také do činnosti místního ochotnického spolku, kde působil i jako režisér. Jako schopný výtvarník se podílel též na výrobě kulis.

Na podzim roku 1900 se účastnil hašení tří hořících domů na náměstí, mezi nimiž byl také hotel Zlatý lev. Následkem vyčerpání však onemocněl a 24. 10. 1900 zemřel. Pohřben je na Moráňském hřbitově, kde mu hasičská jednota nechala postavit pomník. Na něm je chybně uvedeno datum úmrtí 25. 10. 1900, což bylo datum smutečního oznámení.

Ripp