O strašidelných psech

Na konci Radnické ulice, před začátkem ulice Třebíčské, stávala Horní brána. Vedle ní stál dlouhý dům rodiny Záviškových. Ti měli hospodářství a jejich pozemky se táhly směrem k Balinám a Uhřínovu. Jejich pasák pásal na těch pozemcích ovce. Pasákem býval tehdy mladý chlapec a ti mívají různé nápady. Z rozpustilosti sundal vedoucí ovci z krku zvonec a zavěsil ho v horní kapli na krk Kristu na kříži, prý aby pásl místo něj. Následky ovšem nedomyslel.

Zvonec nemohli žádným způsobem odstranit. Museli pozvat kněze a teprve tomu se po dlouhém modlení podařilo dát zvonec dolů. Ruka, kterou pasák zvonec věšel, mu ochrnula, takže celý život nemohl vykonávat jinou práci, jen pást ovce.

Ze Záviškova domu pak v noci vybíhali psi s dlouhými ohnivými jazyky. Za strašlivého vytí běhali až k horní kapli a zase zpět. Trvalo to tak řadu let.

Jednomu z majitelů domu se nakonec podařilo ty psy pochytat a zavřít do chlívku. Ráno byl chlívek prázdný, ale zůstala v něm zlatá sláma. Majitel tak zbohatl a dal postavit velký kříž před domem a druhý u uhřínovské silnice. Od té doby psi přestali strašit.