Kaplička v Mostištích

Na kopci nad vesnicí Mostiště stojí pěkný kostelík. Vydáme-li se cestou k Vídni, spatříme nedaleko něj malou kapličku. V době, kdy zde kaplička ještě nestála, často zde pocestní mívali různá vidění.

Jednou tudy šel rychtář z Borů. Měl jakési řízení v Meziříčí na zámku, zdržel se až do tmy a teď se vracel domů cestou přes Rakůvky. Byla tma jako v pytli, klopýtal po cestě a už se těšil, až bude doma. Prošel Mostiště, a když se blížil k mostu přes řeku, spatřil po pravé straně temnou postavu. Aspoň nepůjdu sám, napadlo ho. Slušně pozdravil: „Chval každý duch Hospodina."

„Chval si ho sám," ozvalo se místo odpovědi. Rychtář se vyděsil, to nebude obyčejný pocestný, to je duch. Přidal do kroku, ale duch zrychlil také. Běžel do kopce, ale duch stále za ním. Teprve na tom místě, kde dnes stojí kaplička, začal se duch zmenšovat, až nakonec zmizel úplně. Rychtář doběhl domů polomrtvý a dlouho trvalo, než se uzdravil.

Podobné příběhy se zde opakovaly častěji. Teprve když na tom místě postavili kapličku s obrazem Bohorodičky, duch se přestal zjevovat.