Vodník ve mlýně

U Netína stával kdysi Manův mlýn. Mlynář byl veselá kopa, ale přitom pilně pracoval. A že měli rychle semleto, jezdili sem rádi mleči zdaleka. Když čekali ve mlýnici na mouku, povídali si o všem možném.

Jednou se u mlýna objevil vodník. Že je tu pěkně a že tu bude bydlet. Což o to, panu otci nevadil, jenže brzy mu vadit začal. Vodník chodil každý večer do mlýnice a vyváděl mlečům různé kousky. Nebylo jim to příjemné, a tak začali jezdit raději jinam. Jak bývala předtím mlýnice plná, teď bylo svátkem, když vůbec někdo přijel. Co s tím? Mlynář si dlouho lámal hlavu, jak se vodníka zbavit. To se ví, musel to udělat tajně, aby mu snad vodník nezačal škodit.

Jednou přišel do vsi komediant s cvičenými medvědy. Ti medvědi byli tuze zlí, poslouchali jen svého pána, ostatní hned chtěli škrábat a kousat. Mlynář se s komediantem domluvil a ten večer přivedl medvědy do mlýna. Sundal jim náhubky a pustil oba do mlýnice. Sám se s mlynářem schoval a čekali, co se bude dít. Kolem jedenácté hodiny se vodník ohlásil mohutným šploucháním. Přišel do mlýnice a začal chodit sem a tam. Hledal, co by mlynáři vyvedl.

Jak ho medvědi spatřili, hned se k němu rozběhli a oba se do něj pustili – škrábali, kousali, marně se vodník oháněl a okřikoval je: „Kšic, kočky!" Když to nepomohlo, vodník z mlýnice utekl a zmizel v náhonu. Druhý den večer se situace opakovala. Vodník přišel opatrně, ale „kočky" se do něj zase pustily. Medvědi ho škrábali svými dlouhými drápy, kousali, sotva se mu podařilo jim uniknout.

Když šel mlynář ráno zkontrolovat náhon, čekal na něj vodník celý doškrábaný a vyzvídal:
„Kmotříčku, máte tam ještě ty kočky? Podívejte, jak mne zřídily."
„Těch se jen tak nezbavím," povídá mlynář, „ony z domu nepůjdou. Musíš si na ně dávat pozor."
„Tak to ne," na to vodník, „to já bych tu bydlet nemohl. Jestli se nedají vyhnat, postěhuji se zase dál."
Mlynář se v duchu radoval, ale nahlas povídá: „To se nedá nic dělat, když se ti tu nelíbí, tak se měj dobře." Rozloučili se a vodník se odstěhoval. Už o něm nikdy neslyšeli. Medvědář dostal zaplaceno a odešel na další štaci. Když se rozneslo, že se vodník odstěhoval, do mlýna se znovu začali vracet mleči.