Víly

Dříve se obilí seklo kosou, posečené se svazovalo do snopů a ty se nechávaly na poli sestavené do „panáků". Když se snopy odvezly, na poli často zůstávaly vypadané klásky se zrním. Ty se pak pohrabovaly.

Jedna žena pohrabovala na poli pšeničné klásky. Byla už unavena, proto si na chvíli sedla do stínu k velkému balvanu. Najednou ucítila příjemnou vůni čerstvého pečiva. Rozhlížela se, čichala, ale nikoho neviděla. Vtom k ní přišla víla a povídá: „Ňuhňáš, ňuhňáš. Pšeničné koláče bys ráda, ale klásky na poli nenecháš. My máme dnes hody. Až ty budeš mít hody, přines nám také ochutnat." Žena se polekala a utekla. Víckrát už pohrabovat nešla.

Jiná žena pracovala do noci u sedláka. Za to si mohla vyžínat meze, aby měla trávu pro svoji kravku. Než nažala, byla už tma. S rancem trávy na zádech stoupala do kopce. Vyčerpaná celodenní prací se posadila na lesním paloučku, aby si trochu odpočala. Najednou uslyšela jemné cinkání zvonečků a na palouk přitančily víly. Byly lehoučké jako pápěří pampelišek a tančily při svitu měsíce. Když ženu zpozorovaly, hned se k ní seběhly a vyptávaly se, co tam tak pozdě dělá, zvlášť když je měsíc v úplňku.

Postěžovala si na těžké živobytí, i že jí plachta s trávou připadá, jako by táhla kamení. „Pomůžeme ti," slíbily víly, „ale musíš nám slíbit, že nám o pouti přineseš koláče." Když jim to žena slíbila, dotkla se jedna z vil její plachty a ta byla náhle lehká jako peříčko. Žena došla domů, vysypala trávu z plachty a šla spát. Jaké bylo její překvapení, když ráno přinesenou trávou nakrmila krávu a zjistila, že vůbec neubylo. Celý týden krmila a stále měla trávy dostatek. Navíc kráva dojila jako nikdy předtím.

O pouti upekla koláče, ty nejlepší svázala do šátku a večer je přinesla vílám na palouček. Víly ji pochválily, že dodržela slovo, a koláče s chutí snědly. Pak jí vrátily šátek svázaný za cípy a přikázaly jí, aby ho rozvázala až doma. Žena poslechla a doma našla v šátku několik dukátů. Opravila za ně domek a měla se dobře až do smrti. Vnoučatům často vypravovala, jak jí víly pomohly za koláče.