Skřítek

V minulosti nosili sedláci kožené kalhoty pod kolena. Byly z jemné kůže, hnědé, černé, žluté nebo bílé. Zepředu na nich byly vyšity květy. Takové kalhoty nebyly levné, ale zase dlouho vydržely a co se v nich nadělalo parády.

Jeden mlynář ze Stránecké Zhoře se rozhodl, že si právě takové kalhoty koupí. Vyrazil tedy do města na jarmark. Tam bylo zboží, až zrak přecházel. Vida, tamhle mají kožené kalhoty. Zamířil ke stánku a vybral krásné žluté koženky. Jen se mu zdály trochu drahé, a tak smlouval o cenu, jak bylo tehdy zvykem. Chvíli se dohadovali, prodavač něco slevil a nakonec si plácli.

Spokojený mlynář přinesl kalhoty domů a oblékl je, že se pochlubí ženě. Ale co to tu je? V kapse našel malou krabičku. Hned věděl, že je zle. V krabičce přinesl do domu skřítka. Od té doby nastaly zlé časy. Skřítkovi se nesmělo nic odepřít, jinak by dům postihlo neštěstí. Když jedli, museli dát skřítkovi za každé svoje sousto rovnou třikrát.

Mlynář se velmi trápil, ale nevěděl, jak by se skřítka zbavil. Rozhněvat ho nesměl, aby neškodil. Když už nevěděl kudy kam, napadlo ho zajít na faru. Pan farář je moudrý člověk, snad poradí. Vylíčil mu popravdě, jak se vše seběhlo. Že si nevědomky přinesl do domu skřítka a teď neví, jak dál. Pan farář se zamyslel a poradil, aby skřítka zanesl zpět tam, odkud ho přinesl. Mlynář tedy sbalil kalhoty, do kapsy strčil krabičku se skřítkem a vyrazil na trh. Kalhoty prodal levně a od té doby měl doma klid.

Také soused Urban v Pavlově prý měl doma skřítka. Vypadal jako kuře. Když jedli, z každého jídla mu první lžíci dával pod stůl.

V Meziříčí měli skřítka u jednoho tkalce. Ten vždycky v noci kazil dílo. Stavy šly a z dílny se ozývalo klepání, že se žádný neodvážil tam jít. Ráno byly nitě potrhané a tkadlec musel navlékat osnovu znovu. Když se situace další noc opakovala, postavili mu večer na stůl misku s kaší. Skřítek se najedl a byl klid.

Některý skřítek může být dokonce užitečný. Sousedka Pospíchalka ve Zhorci měla skřítka v polici. Když se jí mělo něco zlého přihodit, skřítek zaklepal, aby si dala pozor.