Školy základní a jiné

Se začátkem školního roku se mnozí zamýšlejí nad školami. Máme jich dost nebo ne? Vzhledem k měnícímu se počtu žáků dochází k nerovnoměrnému využití kapacity budov, a to přináší další problémy. Podobné změny řešili i naši předkové, i když se zdá, že to měli v lecčems jednodušší. Přesto nebude bez zajímavosti si tyto „rošády" přip...omenout.

Na chvíli se teď přeneseme do druhé poloviny 19. století a nastíníme si tehdejší situaci. Základní, tehdy zvaná obecná či národní, škola byla v budově č. p. 14, která stála na místě dnešní spořitelny. Byla trojtřídní, později pětitřídní, vzhledem k růstu počtu žáků byla nakonec rozdělena na pětitřídní chlapeckou a pětitřídní dívčí školu.

Kromě toho existovala škola židovská, která v roce 1871 zanikla, když byla zřízena německá obecná škola a žáci do ní přešli. Kromě židovských dětí navštěvovali tuto školu i potomci zámeckých a státních úředníků. Svoje děti tam posílali také zaměstnanci továren, kteří se chtěli zalíbit německým zaměstnavatelům. V letech 1890 – 91 byla pro školu postavena nová budova na Karlově č. p. 470 (dnes ul. Sokolovská).

Mezitím byla zřízena chlapecká a dívčí měšťanská škola, pro kterou nechalo město v letech 1888 – 1889 postavit novou budovu na místě masných krámů za kostelem. Za dalších deset let bylo konečně povoleno zřídit reálku, jejíž nová budova byla zprovozněna v roce 1901.

A nastaly přesuny a změny.

Aby se naplnily třídy nově zřízené reálky, byla dočasně zrušena chlapecká měšťanská škola. Německá obecná škola byla původně trojtřídní, protože však žáků ubývalo, byla roku 1902 zredukována na dvojtřídní a přešla do budovy měšťanky za kostelem, zatímco dívčí měšťanská škola se přestěhovala do budovy na Karlově. Do druhého patra budovy měšťanských škol se přestěhovala chlapecká obecná škola a bývalá obecná škola byla pronajata Světlé.

Chlapecká měšťanka byla znovu obnovena roku 1909. K budově bývalé německé školy na Karlově, v té době už dívčí měšťanky, pro ni byla roku 1912 přistavěna druhá budova. Německá škola byla roku 1907 zmenšena na jednotřídní a po roce 1918 zanikla.

Posledních sto let tak za kostelem sídlí „obecná" a na Karlově (Sokolovské) „měšťanka" už bez stěhování.

Ripp