Pouť v našem městě

Patron velkomeziříčského kostela sv. Mikuláš má svátek 6. 12. , což je pro putování poněkud nevhodná doba. V minulosti v tuto dobu probíhal jeden z pěti výročních trhů, který trval celý týden kolem svátku sv. Mikuláše. Jisté „putování" to tedy bylo, i když více než za duchovními hodnotami lidé směřovali za předměty praktickými.

V období barokní zbožnosti v 17. a 18. století se pořádala slavnostní procesí při různých příležitostech – Boží Tělo, dušičky apod. Z města (i okolí) se putovalo do Mariazell (od roku 1660), do Jaroměřic (1719) nebo k P. Marii Vranovské (od 1722). V březnu 1720 vzniklo ve Velkém Meziříčí Bratrstvo Nejsvětějších jmen Ježíš, Maria, Anna. To mělo svůj vlastní oltář sv. Anny (je v kostele dodnes) a na svátek sv. Anny (26. 7.) se konalo procesí, ve kterém byly neseny sochy. Putovala sem i procesí z okolních farností, protože poutníci věřili, že účastí na bohoslužbě u tohoto oltáře vysvobodí duše z očistce. Proto se v den slavnosti muselo sloužit více mší. Můžeme tedy říci, že pouť se v té době konala i na sv. Annu. V roce 1783 císař Josef II. náboženská bratrstva zrušil a tato slavnost tím asi skončila.

Od znovuvysvěcení kostela na sv. Jana Křtitele (24. 6.) v roce 1679 se konala procesí také v červnu na připomenutí této události. Postupně i toto datum upadlo v zapomenutí.

Pro velkomeziříčské obyvatele byla důležitější pouť do Netína (původně 2. 7. , v současnosti kolem Nanebevzetí P. Marie, 15. 8.). Ta měla být poděkováním za záchranu města před morovou nákazou v letech 1713–1715.

V písemných materiálech je doložena v roce 1738, dle ústní tradice se na ni chodí již od roku 1714. Tehdy se meziříčští obyvatelé zavázali, že budou do Netína každoročně putovat. Poslední nakažený morem zemřel cestou, a tím epidemie skončila. Tradice této pouti se dodržovala i ve druhé polovině 20. století, i když tehdy na ni chodilo jen několik jednotlivců.

Nová tradice poutí přišla až s P. Janem Peňázem, který se stal velkomeziříčským farářem v roce 1990. V roce 1993 se poprvé v nové době konala ve městě pouť k výročí posvěcení farního kostela. Protože je svatojánská pouť i v Měříně a Velké Bíteši, bývá meziříčská pouť vždy v neděli před tímto svátkem.

POUTĚ V OBCÍCH VELKOMEZIŘÍČSKÉ FARNOSTI
V obcích příslušných do farnosti se často pouť držela ve stejnou dobu jako ve městě. Někde se datum řídilo podle zasvěcení kapličky, oblíbený byl svátek sv. Anny. Za P. Peňáze bylo zavedeno slavení pouti v každé obci. Kde nebyl dosud daný termín, byl určen. Někde byla přidána pouť druhá. V lednu 1997 se na faře konalo setkání starostů obcí z farnosti, kde každý dostal dekret, jímž biskup vyhlašuje patrona obce. Poutě se konají v neděli kolem příslušného svátku, pokud jde o druhou pouť, může být během týdne.

Marie Ripperová