Meziříčská slévárna

Dnes už jen málokdo ví, že v Meziříčí bývala také slévárna. Na místě bývalé klihárny Davida Schuschnyho na Františkově, která roku 1888 vyhořela, ji zřídili bratři Breitenbachové s Gustavem Schreiberem. Po pěti letech společník z firmy odešel a ta pak existovala pod hlavičkou Bratři Breitenbachové, speciální výroba tvrdých válců, slévárna železa a kovů a strojírna. V roce 1908 areál rozšířili o budovu bývalého Liškova mlýna v sousedství.

Dne 1. února 1923 zde došlo k neštěstí. Při lití válců se roztrhla forma, jejíž část i s obsahem výbuch vymrštil ke střeše budovy. Odtud tekuté železo dopadalo jako ohnivý liják k zemi, kde v místě dopadu všechno spálilo. Těžce popáleno bylo šest dělníků, z nich jeden byl na místě mrtev, ostatních pět bylo převezeno do nemocnice do Brna, kde na následky zranění i oni zemřeli. Byli všichni pochováni ve společném hrobě u dolní zdi starého hřbitova, kde jim byl vybudován pomník s nápisem Obětem svého povolání. Při neštěstí byl vážně zraněn i majitel firmy.

Po několika letech (1926) slévárna zanikla, čímž přišlo o práci kolem 100 dělníků. Budovy zakoupila v dražbě Brněnská banka. Roku 1929 zde byl vybudován družstevní lihovar, budova vlastní slévárny byla roku 1958 přidělena Kablu.

 

Ripp