Zámečtí rodáci

Odnepaměti se děti rodily doma. Pro běžný případ se k porodu volala porodní bába, zvaná také bába babicí. Tyto ženy měly praktické zkušenosti z vedení četných porodů, ale už v průběhu 19. století musely také absolvovat několikaměsíční babický kurz v porodnické škole zakončený zkouškami. Pak se jim říkalo „zkoušené" báby. Jen při komplikacích býval k porodu přizván lékař.
Od 18. století existovaly také porodnice, ale ty byly určeny především pro nemajetné ženy. Často byl jejich součástí i nalezinec.
Se zlepšováním lékařské péče a vyššími nároky na hygienu došlo ve dvacátém století k většímu rozvoji porodnic. V listopadu 1952 byla porodnice zřízena také ve Velkém Meziříčí.
Umístěna byla v bytě rodiny Podstatzkých v prvním patře zámku, znárodněného několik let předtím. Jedním z důvodů, proč byl vybrán právě zámek, mohla být skutečnost, že zámecké pokoje byly dostatečně prostorné a také vybavené ústředním topením, které si manželé Podstatzští nechali vybudovat už v roce 1937. V areálu zámku byl přidělen byt i primáři a dalším lékařům.
Provoz byl zahájen 3. listopadu 1952. Porodnice sloužila až do roku 1976, kdy byla 24. února přestěhována do areálu LDN poblíž přehrady v Mostištích. Velká část obyvatel Velkomeziříčska od 36 do 60 let se tak může dnes chlubit, že se narodili na zámku.

Ripp