1. Úvodní stránka
  2. Jak čert stěhoval

Jak čert stěhoval

Takový čert má všelijaké nápady. Když se mu umístění věci nelíbí, klidně ji přenese jinam. Stačí, když se rozčílí. Už jsme si vyprávěli o zámecké studni. Když čert nestačil splnit úkol, praštil s posledním kamenem a nechal ho na protějším kopci. Zavazel tam dlouhá léta.

Podobná situace nastala v Hrbově. Tam byli dva hospodáři, kteří měli pole vedle sebe. Jednomu se zdálo, že mu druhý uoral kus meze. Možná to tak ani nebylo, ale když se potkali v hospodě, hned mu to začal vyčítat. Ten druhý si to ovšem líbit nenechal.

A že se na to místo musí jít podívat. Stáli na poli, koukali na hraniční mez a každý trval na svém. Jeden tvrdil, že mu kus meze chybí, druhý se zapřísahal, že on mu na pole ani nevkročil. A tak se hádali a hádali. Vyčítali si kdeco. Protože už byla tma, šli domů spát, že to ráno přeměří lépe.

Ráno vzali s sebou rychtáře, aby měli svědka. Přidali se i další muži z vesnice. Přijdou na pole a nestačí se divit. Přes noc čert na sporné místo přinesl skálu vysokou jako dospělý chlap a širokou jako dveře. A bylo po problému. Od té doby se tam říká U čertovy skály.

Někdy čert přenášel i celou vesnici. Kdysi nesl na kopec Lhotky. Jak tak letí, kousek jich ztratil a vznikly Kúsky. V minulosti se jim říkalo Kusá Lhotka.

Také netínský kostel měnil svoje místo, ale v tom čert prsty neměl. Kostel začali stavět v Olší. Založili základy, stavěli zdi. Práce se dařila, a že bylo zedníků hodně, stavba úspěšně rostla. Druhý den ráno řemeslníci přišli a staveniště bylo prázdné. Začali stavět znovu. Vyzdili pořádný kus zdi, ale ráno zase nikde nic. Pak teprve zjistili, že kostel přes noc vždycky někdo přestěhuje do Netína. Dokončili tedy kostel v Netíně a byl klid.