1. Úvodní stránka
  2. Poznej Velké Meziříčí
  3. Zajímavosti z města
  4. Osobnosti
  5. Akademická malířka Zdenka Vorlová Vlčková

Akademická malířka Zdenka Vorlová Vlčková

Když se 3. dubna 1872 manželce učitele Antonína Vorla Bohumile, rozené Vaumundové, narodila dcera Zdenka, měly sudičky jasno. Přisoudily jí výtvarné nadání po otci. A že jí ho nadělily vrchovatě, věnovala se Zdenka kreslení, ačkoli to tehdy nebylo pro ženu obvyklé zaměstnání. Naštěstí otec její nadání podporoval, sám ji učil kreslit a souhlasil i s výtvarným studiem.

Po studiích uměleckoprůmyslové školy ve Vídni pokračovala Zdenka na Dámské akademii umění v Mnichově. V roce 1898 po složení příslušné státní zkoušky získala jako první Češka a první žena v Rakousku-Uhersku vůbec diplom profesorky kreslení na středních školách.

Brzy však opustila učitelské povolání a věnovala se pouze výtvarnému umění. Rok strávila na studijní cestě v Paříži, často také zajížděla na Slovensko, Balkán a do Itálie. Ráda malovala i svoje rodné Meziříčí. Její zájem o národopis, ke kterému ji vedle rodičů přivedla též její spolupráce s brněnskou Vesnou, vedl k malířskému zachycení krojů i staveb po celé Moravě. Sama dokonce sbírala lidovou keramiku i další artefakty.

Do roku 1922 žila se svým manželem Josefem Vlčkem v Brně, pak se přestěhovali do Prahy. Po roce 1938 přesídlili do Velkého Meziříčí, kde přestavěli domek, který Zdenka zdědila po otci. Přesto malířka i nadále zajížděla do Prahy, kde také 28. září 1954 zemřela.

Mezi jejími pracemi najdeme figurální kresby, portréty, lidové kroje, krajiny, ale také oltářní obrazy a ilustrace. Je rovněž autorkou řady pohlednic. Vystavovala v Praze, Brně, Velkém Meziříčí, ale také ve Vídni, Miláně, Athénách a jinde. Rozměrné plátno s vyobrazením Velkého Meziříčí, které vytvořila pro velkomeziříčskou Městskou spořitelnu, dodnes můžeme obdivovat v místní pobočce České spořitelny.

Ripp