1. Úvodní stránka
  2. Poznej Velké Meziříčí
  3. Zajímavosti z města
  4. Osobnosti
  5. Karel Janíček starší – muzejník, archivář a historik

Karel Janíček starší – muzejník, archivář a historik

Narodil se 25. ledna 1883 ve Velkém Meziříčí. Nejprve byl zaměstnán v advokátní kanceláři v rodném městě, od roku 1914 se přestěhoval do Křižanova, kde se stal tajemníkem a vedoucím obecní spořitelny. S přestávkou způsobenou účastí v 1. světové válce (1914 – 1918 na italské frontě) tam působil až do roku 1923, kdy se vrátil zpět do Velkého Meziříčí. Zde nastoupil jako tajemník na městském úřadě a na stejném pracovišti setrval až do svého odchodu do důchodu roku 1951. Zatímco zpočátku na městském úřadu působil jen minimální počet úředníků, s nárůstem úřední agendy se jejich počet postupně zvyšoval, což bylo zohledněno i v jeho funkci. Do důchodu tedy odešel jako ředitel městského úřadu.

Již od svého návratu do rodného města v roce 1923 Karel Janíček spolupracoval s J. F. Svobodou při budování velkomeziříčského muzea i jeho archivu, jehož vedení po Svobodovi převzal. Když muzeum roku 1931 získalo další prostory pro svoje sbírky na radnici, zůstal v dosavadním umístění v budově gymnázia archiv a studijní knihovna. Obojí spravoval právě Karel Janíček, který využil uvolněných prostor pro důkladnější uspořádání svěřených fondů.

Až do své smrti (7. května 1970) byl členem muzea a aktivně se podílel na jeho činnosti. Do muzejních sbírek získal nejen písemné materiály, ale i řadu trojrozměrných předmětů. Vedle nálezů prováděl také vlastní výkopy. Při své činnosti pořizoval důsledně fotografickou dokumentaci, v níž mu pomáhal a později na jeho práci navázal rovněž jeho stejnojmenný syn.

V roce 1950 byl muzejní archiv spolu se sbírkami přestěhován na velkomeziříčský zámek, ale později byl od muzea oddělen jako samostatná instituce. Karel Janíček byl v roce 1952 jmenován okresním archivářem (roku 1951 odešel do důchodu z městského úřadu) a v této funkci setrval až do definitivního odchodu do důchodu v roce 1960. Vedle zpracování vlastního archivu vykonával v rámci okresu Velké Meziříčí také dozor nad archivy v okolí.

Archivní materiály nejen podrobně evidoval, ale využíval je i v článcích a studiích. Písemně zpracoval množství témat zaměřených na regionální historii, archeologii, stavební vývoj města, meziříčské rody apod. Vzhledem k tehdejším omezeným publikačním příležitostem však většina jeho prací zůstala v rukopise a teprve v pozdějších letech byla část z nich publikována např. v přílohách ke Kulturnímu zpravodaji města.

Rukopisné práce:

  • 80 let obecní samosprávy
  • Velkomeziříčské zvony
  • První matrika farní 1622 – 69
  • Hudba chrámová
  • Obecní účty ze 17. století
  • Kamenné památky (soubor více prací)
  • Brány městské
  • Škola Velké Meziříčí
  • Historické obrázky (soubor více prací)
  • Svobodný dvůr v Uhřínově. Stručná historie
  • Historie dráhy Velké Meziříčí

Ripp