Antonín Kallab

Když se 3. ledna 1812 ve velkomeziříčské rodině Kallabů narodil třetí syn, neměly s ním sudičky mnoho práce. Asi nikdo tehdy nepochyboval, že se bude živit stejným řemeslem, jako jeho otec či děd. Rod Kallabů byl po generace vyhlášený svým soukenickým řemeslem a jeho příslušníci byli obvykle dokonce cechmistry.

Stejně jako jeho pět bratrů se i Antonín vyučil řemeslu a vyrazil na zkušenou do kolébky soukenické výroby – do Anglie. Pak se vrátil, oženil a provozoval soukenické řemeslo. V roce 1846 pak s otcem a bratry sloučili svoje dílny a založili společnou firmu s tovární výrobou. V nově postavené továrně při řece Oslavě zavedl Antonín jako první ve městě parní stroj k pohonu strojů. Brzy se stali největšími zaměstnavateli ve městě a jejich jemné sukno získávalo ceny na výstavách.

Antonín byl ve městě oblíbený. Na rozdíl od svých bratrů byl zapálený pro českou řeč i kulturu. Jako dobrý zpěvák již v roce 1842 na vlastenecké akademii na Obecníku zpíval píseň Kde domov můj (pozdější českou hymnu) – údajně poprvé na Moravě. Kromě hudebního nadání, jež po něm zdědil také vnuk – hudební skladatel Otakar Ostrčil, se Antonín Kallab stal v roce 1868 také jedním ze zakladatelů sokolské organizace ve městě.

Aktivně se podílel na životě města. Byl členem řady spolků, v roce 1848 se stal velitelem Národní gardy. V roce 1864 byl také jedním ze zakladatelů meziříčské záložny.

Při prvních obecních volbách v roce 1850 byl Antonín Kallab zvolen starostou města a pak byl volen opakovaně, takže ve funkci setrval celých dvacet let. Jeho zásluhou byl do úřadování města zaveden český jazyk. V době jeho starostování bylo město v roce 1866 obsazeno pruským vojskem. Důsledky tříměsíčního pobytu nepřátelské armády se celou svojí autoritou snažil zmírnit. Za to mu byl císařem udělen zlatý záslužný kříž.

Z titulu své funkce starosty se také v červenci 1869 podílel na potlačení stávky dělníků v rodinné továrně, kteří požadovali zlepšení pracovních podmínek. Bylo jeho zásluhou, že nakonec stávka proběhla mírně. Ačkoli všechny požadavky dělníků splněny nebyly, nedošlo k žádným nepokojům, pouze několik hlavních organizátorů stávky bylo propuštěno.

Antonín Kallab zemřel (na tehdejší dobu) v poměrně vysokém věku dne 5. března 1893 a byl pohřben na Moráňském hřbitově při zdi vpravo od vstupní brány. Už za jeho života mu město udělilo titul čestný měšťan. Na místě jeho domu č. p. 37 v Radnické ulici poblíž Horní brány se dnes nachází prodejna obuvi a drogerie Rossmann.

Ripp