Meziříčí – město škol

Před sto lety bylo naše město často označováno jako „město škol". To dokazuje, jaký důraz kladli naši předkové na vzdělání.
...
Už v roce 1867 byla Hospodářskou jednotou zřízena Rolnická škola jako jedna z prvních českých zemědělských škol na Moravě. První rok sídlila na zámku v Osové, který dal k dispozici hrabě Haugvic, ale hned v následujícím roce byla přestěhována do Velkého Meziříčí, kde pro ni byl zakoupen dům na Horním Městě, bývalý hostinec. Přes různé změny škola existuje dodnes pod názvem Střední škola řemesel a služeb.

Ve stejné době vznikla i škola pokračovací, kterou navštěvovali řemeslničtí učňové. Tato živnostenská škola mívala vyučování v budově měšťanské školy. Vlastní budovy nazvané Masarykova škola práce se dočkala až v roce 1934 na Poříčí. Samostatná škola pro vzdělávání učňů už ve městě není, budova byla upravena pro potřeby ZUŠ, která se do ní přestěhovala v roce 2001.

Současně se město od roku 1866 snažilo o zřízení reálky. Uplynulo však dlouhých třicet let, než byla reálka po opakovaných žádostech v roce 1897 povolena. Výuka byla zahájena roku 1899 v budově měšťanské školy. Aby se naplnily třídy nově zřízeného ústavu, byla po zřízení reálky dočasně zrušena chlapecká měšťanská škola. Nová budova reálky byla dokončena 1901 a stále v ní sídlí velkomeziříčské gymnázium.

Počátky škol Světlá můžeme hledat v roce 1899, kdy místní odbor Národní jednoty pro jihozápadní Moravu (MONJ) uspořádal kurs šití prádla. Organizace se ujali manželé Růžena a JUDr. Adam Píčmanovi. Roku 1901 pak byly zřízeny školy Světlá – ústav pro výchovu dívek. Pro výuku byla zpočátku využívána budova národní školy na náměstí, k ubytování chovanek byly pronajímány vily ve městě. Teprve roku 1923 byly vybudovány vlastní budovy, které byly v roce 1928 rozšířeny přístavbou. Škola měla v době největšího rozmachu 22 odborů. Patřil mezi ně Ústav pro vzdělání učitelek domácích nauk, Ústav pro vzdělání učitelek mateřských škol, cvičná mateřská škola, dvouletá odborná škola, kursy pro vychovatelky, rodinná škola, škola pro vedení domácností, kuchyňská škola, kurzy pro domácí hospodářství, škola pro rytmiku, jazyková škola, hudební škola, kurzy psaní na stroji, kurzy těsnopisu a účetnictví, odborná pokračovací škola, lidová pokračovací škola, speciální lidové kursy, umělecko průmyslové speciální kursy apod. Její součástí byla i hospodyňská škola, která se později stala samostatnou a roku 1922 pro ni byl zakoupen dům na Horním Městě. Ta se nakonec spojila se školou rolnickou. Také škola Světlá přes změnu vyučovaných oborů existuje dosud.

Když si porovnáme možnosti vzdělání, které školy nabízely, dojdeme k názoru, že mladí lidé z města i okolí tehdy za středním vzděláním nemuseli nikam odcházet. Ba naopak sem na studia přicházeli další, zvláště dívky do škol Světlá, které nahrazovaly vzdělání ve švýcarském penzionátu. Existence středních škol ovlivnila příznivě také kulturní úroveň města a navíc se můžeme pyšnit, že z velkomeziříčských škol vzešlo mnoho významných osobností.

Ripp